Jos Schroevers (1976) is sinds september 2017 dirigent van de Koninklijke Harmonie Cecilia Princenhage. Hij is een jonge ambitieuze dirigent, die op gepassioneerde wijze zijn liefde voor de muziek weet over te brengen op musici en publiek. Zijn sterk ontwikkelde communicatieve en pedagogische vaardigheden in combinatie met zijn emotionele expressie zorgen ervoor dat hij een veelgevraagd dirigent is. Jos vindt het belangrijk om innovatief bezig te zijn als het gaat om klassieke muziek en houdt nieuwe ontwikkelingen scherp in de gaten. Hij werkt graag samen met instrumentale of vocale solisten. Daarnaast heeft hij belangstelling voor verschillende vormen van kunst, waarbij hij probeert disciplines met elkaar te versmelten.

Zijn muzikale loopbaan start in 1996 aan het Sweelinck conservatorium Amsterdam waar hij klassiek slagwerk studeerde bij Jan Pustjens, Marinus Komst en Peter Prommel. Vanaf 1998 volgt hij de Bachelor-opleiding Directie aan het Brabants Conservatorium en later zijn Master aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Vanaf 2005 is Jos zich gaan toeleggen op Orkest- en Opera Directie. Gedurende de Master- opleiding Orchestra & Opera Conducting aan de Zuidelijke Hogeschool der Kunsten te Tilburg komt zijn ontwikkeling in een stroomversnelling. Dit is voor een belangrijk deel te danken aan de inspirerende lessen van Louis Buskens, Antony Hermus en Lucas Vis. In 2012 sluit Jos deze studie cum laude af met een project bij het Philharmonisches Orchester uit Hagen (Duitsland).

In 2011 wint Jos de prestigieuze Nederlandse Dirigentenprijs van het Kersjesfonds. Dat geeft hem de mogelijkheid diverse masterclasses te volgen in binnen- en buitenland. In New York dirigeert hij tijdens het slotconcert van de masterclass “Le Sacre du Printemps” van Stravinsky. Bij de London Masterclasses inspireert de energie van Benjamin Zander en diens leiderschapsfilosofie “The Art of Possibility”. Die filosofie, waarbij mogelijkheden en het creëren van kansen centraal staan, sluit naadloos aan bij Jos’ positieve, enthousiasmerende aanpak om mensen muziek te laten maken.

Jos acteert als Assistent-Dirigent o.a. bij het Nationaal Jeugd Orkest, Noord Nederlands Orkest, De Anhaltische Philharmonie Dessau, Dutch National Opera Academy en l’Orchestre de l’Opéra de Rouen. Als Dirigent werkt Jos in de afgelopen jaren bij diverse professionele organisaties. In mei 2014 maakt Jos zijn debuut als gastdirigent van het Residentie Orkest, waar hij in maart 2015 terugkeert. In december 2014 leidt hij het Gelders Orkest en in 2015 maakt Jos zijn debuut bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de Marinierskapel der Koninklijke Marine.

Release 1.0.512012.1